JAG BLOGGAR SOM JAG VILL
– OCH HÖR SEN!

JAG BLOGGAR som jag vill, och hör sen!

Proffsbloggarna bloggar som man ska.

De lägger upp nya saker varje dag (eller åtminstone

med en viss regelbundenhet) och de senaste inläggen

ligger alltid prydligt överst i bloggen.

Så bloggar inte jag.,,

JAG BLOGGAR SOM JAG VILL - OCH HÖR SEN!

Den Olydiga Ballongen ritar som den vill sjunger Alice Babs, här med Bengt Hallbergs Orkester.

Text Gunnel Linde & musik Bo Sundblad.

Jag har alltid varit mer som den Olydiga Ballongen som “ritar-som-jag-vill” och det syns rätt tydligt i mitt bloggande. Jag tänker mig min blogg som en klippbok där man petar in saker allt eftersom. Men när man, som man oundvikligen gör, hittar en gammal biljett eller ett vykort eller rent av ett gammalt konfirmationsminne så stoppar man ju in det där det rent kronologiskt hör hemma.

Och precis så gör jag med mina blogginlägg också.

Nu tror jag förvisso inte att det går att lura are sig google eller  WordPress att tro att jag började blogga långt innan den här bloggportalen ens var påtänkt. Men i dagarna är det nio år sedan [2] jag började blogga här och innan dess skrev jag på ett annat forum i två år. De inläggen har jag dock flyttat över hit, så mitt spann sträcker sig sammanlagt elva år bakåt i tiden.

Det kommer att hända att ett och annat “nytt” inlägg petas in flera år bakåt i tiden, men de allra flesta handlar nog on saker som inträffat de senaste fem åren. Du kan, med andra ord, behöva bläddra en del i min blogg. Hoppas det inte blir allt för besvärligt för dig som så snällt väljer att lägga en del av din värdefulla tid på att läsa mina tankar.Jag försöker länka mellan mina olika inlägg när jag skriver om något som hör ihop med, eller får mig att tänka på, något annat jag skrivit. Jag försöker också knåpa ihop en innehållsförteckning som ska göra det lättare att hitta här inne.

Men vet du?

Det är inte hela världen om du skulle råka missa något inlägg heller. Jag är inte direkt någon Salman Rushdie, vars underbara ordkonst kan förbättra människors liv. Jag lovar. Men tack vare det här bloggfenomenet får jag skriva ändå, och det är jag oändligt tacksam för.

Om inte Internet är ett gammalt påfund, och bloggar helt ute, den dagen jag lämnar detta jordelivet, hoppas jag att mina ord ska finnas kvar på internätet ett tag. Framför allt för mina barn och barnbarn. Själv önskar jag så att jag hade kunnat bevara fler ord och minnen från de som nu fattas mig. Kanske allra mest min mormor som dog när jag ännu var ett barn, men även alla andra.

Ord säger så mycket mer om en människa än vad någon annans återberättade, och subjektiva, minnen kan göra. Orden gläntar på dörren till den skrivandes själ och ger oss en unik inblick i dennes allra innersta väsen. På gott och ont.

Själv tänker jag dock att jag haft en makalös tur som välsignats med ett liv rikt på kärlek och enastående upplevelser. Om detta vill jag berätta. Jag har så klart också varit med om mycket som varit såväl ledsamt som otrevligt och hemskt, konstigt vore väl annars om man levt i över 50 år, och det måste väl också nämnas i någon mån. Men det är framför allt det positiva jag vill förmedla och som jag hoppas de tar fasta på och minns.

Visst vore det himla skönt om de kunde lära sig lite av några av mina många misstag, men så fungerar det ju inte. Vi måste alla lära oss att flyga och det kan man bara göra genom att sträcka ut vingarna, ta ett djupt andetag och hoppa.

Och på tal om att hoppa – nu ska jag ta och hoppa i säng. Men om du hänger med till nästa blogginlägg så kan vi prata lite mer där.

Kram påre!

//Evalena 🖤🏴‍☠️

© Evalena Styf, 2009

PSSST!
   1. Den här texten publicerades först i januari 2009 på gratisbloggen Argbiggan.
   2. Nu (2020) är det 21 år sedan! 
   3. Tack för att du tittade förbi idag! Kom gärna fler gånger. 😉

ÄR DET FÄRDIGLÄST? JAHA, VAD SKA VI HITTA PÅ DÅ DÅ?

Evalena Styf profilbild
EVALENA STYF
M/S Resilience

Efter 25 år som anonym amatörbloggare på olika plattformar startade Evalena Styf bloggen Hello, Kära Gamla Sverige. Här skriver hon framför allt om personlig och och yrkesmässig utveckling; om att våga satsa på sina drömmar; och om hur man tar sig vidare i livet när allt känns hopplöst.

Ambitionen är att bloggen ska vara en källa till inspiration, motivation, livslust och glädje. Genom att varva historier baserade på sitt yrkeskunnande och sin livserfarenhet närmar sig Evalena även svårare ämnen som funkisfenomen, utanförskap, samhällsnormer, psykisk & fysisk (o)hälsa, identitet, kreativitet, nördighet, livsglädje och dödslängtan.

VILL DU PRATA LITE?

I bloggen berättar jag en hel del om mig själv och mitt liv, men jag vill gärna lära känna dig. Berätta gärna vad du tycker om det jag skriver, samt vad du vill se eller höra mer om. 

Dagens frågor är kort och gott:

    1. Hur hoppas du att dina barn. barnbarn eller andra familjemedlemmar, släktingar och vänner ska minnas dig?
    2. Skriver du ner dina minnen någonstans?

Hoppa in i kommentarsfältet här nedanför och svara. Vill du inte att din kommentar ska synas, så inleder du meddelandet med att skriva ANONYM. Då vet jag att meddelandet är privat och det du skriver stannar mellan oss istället för att synas på bloggen.

VILL DU HJÄLPA TILL?

Jag har amatörbloggat i lite drygt 25 år och jag har lärt mig en himla massa genom åren. Till exempel att en av de vanligaste frågorna jag får från läsare är om de kan hjälpa till på något sätt.

Som blivande proffsbloggare tar jag mer än gärna emot all hjälp jag kan få, och det jag behöver mest av allt just nu är hjälp att utvidga min läsekrets. Jag vet att det kan vara svårt att få följare att följa med från gratisportalerna till en privat domän, men med din hjälp kanske vi kan locka hit tillräckligt många för att google och de andra sökmotorerna ska börja känna igen mig.

Om du läser, delar, gillar, kommenterar, följer och prenumererar blir jag galet glad och tacksam. Då jobbar jag bättre och det blir många fler blogginlägg skrivna. Bra va? =)

VILLDU DELA & GILLA?

Hur många som läser, delar, följer, gillar och kommenterar uppmärksammas av google och andra sökmotorer. Ju fler bloggen engagerar, desto högre upp i sökresultaten hamnar mina bloggar när folk letar efter något på internet. Och sånt är viktigt när man ska bli proffsbloggare.

Vill hjälpa mig att växa och nå ut till fler läsare kan du dela och gilla mina bloggar på pinterest, sociala medier och/eller i andra sammanhang. Tagga mig gärna när du gör det, så jag får möjlighet att tacka för hjälpen.

Kom ihåg att dela antingen med en länk tillbaka till min blogg (det finns knappar för det här nedanför). Använder du någon av mina texter i andra sammanhang lägger du till en källhänvisning som innehåller mitt namn, titel på blogginlägget samt var och när det publicerades.

Det kan till exempel se ut så här:

Styf, Evalena. 2020. Namn på blogginlägget. [Blogg] 1 januari. https://sv.evalenastyf.com/ÅÅÅÅ/MM/DD/namn-pa-inlagget/ (Hämtad YYYY-MM-DD).

VILL DU FÖLJA & PRENUMERERA?

Andra sätt du kan hjälpa mig att växa är att följa mig på facebook, instagram, pinterest och twitter och gilla-dela-kommentera när jag postar något nytt.

Jag har flera konton som du kan se i mitt länkträd, men när jag skriver på svenska är det Fröken Styf på facebook, Fröken Styf på instagram och Fröken Styf på twitter som gäller.

På pinterest har jag bara ett konto och där lägger jag upp en ny pin för varje nytt blogginlägg jag skriver. Men min pinterest har en hel massa spännande samlingar med allt från matlagning och hemmafixartips till resmål och språkråd. Här hittar du Evalena på pinterest.

Mitt månadsmail har inte kommit igång än, men du kan prenumerera redan nu om du vill vara säker på att inte missa något. Alla som prenumerar innan jag börjar kommer att få en liten present eller två efter att första månadsmailet skickats ut. Att börja prenumerera är enkelt – allt du behöver göra är att fylla i formen som finns här.