OM SKRIVKLÅDA
– OCH DEN ENGELSKA SKOLVÄRLDEN

OM SKRIVKLÅDA

och den engelska skolvärlden tänkte jag tjöta lite idag. 

Jag har försökt få tid att skriva tillbaka till Kicki hela veckan, men ibland finns det verkligen ingen tid över i det här huset! De senaste två veckorna har varit särdeles galna.

Efter jullovet händer någonting mystiskt i skolorna i det här landet. Efter att ha tillbringat höstterminen i något slags sömnigt “äh det är ju hundra år tills juni så än är det ingen brådska” stadium drabbas plötsligt all skolpersonal av kollektiv panik första dagen i januari. (Här har vi tre terminer på skolåret. I princip går man i skolan september – december, januari – april och maj – juli.

Normalt har vi alla prov i slutet av termin tre, såvida inte en kurs är kortare än ett helt läsår. Då examineras den i slutet av kursen. Vi sätter betyg som till 70% baseras på provresultatet och till 30% på coursework, som är ett arbete där man får chansen att visa att man kan omsätta sina teoretiska kunskaper i praktiken.) I slutet av andra terminen ska nämligen allt coursework vara klart och betygssatt.

Ibland tror jag att John och jag är de enda två människorna i hela den engelska skolvärlden som inte drabbas av paniken; han för att hans karibiska temperament inte har något panik- eller stressläge alls, och jag för att jag manifesterar min svenskhet med att planera min tillvaro så att jag vet vad som ska göras. Och när.

Dessvärre drabbas vi likafullt av skvättet från den allmänna panikvågen. Dels i form av halv- eller helhysteriska kolleger som med alla medel försöker få någon annan att ta ansvar för deras ogjorda arbete. Dels i form av förfärade elever som, efter att ha blivit skrikna åt av någon galen lärare, tror att de just blivit dömda till att jobba nattskift på McDonalds för all framtid.

För att hotta upp januaritemperaturen ytterligare några grader har vi också en deadline för universitetsansökningar den 15 januari. Den centrala antagningsenheten, UCAS, sköter ansökningarna, men… Alla elever måste ha en referens från en lärare som kan yttra sig om deras akademiska förmåga, och deras förutsättningar för att klara av det program de valt.

Man kan börja söka redan på hösten, men självfallet väntar många till sista veckan med att få det gjort, och tar för givet att deras lärare inte har något bättre för sig än att skriva referenser halva nätterna. Ett jäkla skrikande blir det. Jag fick in min sista referens i UCAS-systemet tio minuter innan midnatt i torsdags. Hela fredagen gick jag omkring på jobbet och kände mig som om jag partat hela natten lång.

Yeah, I wish…

Men på tal om att parta – om du svirar med in till nästa blogginlägg så kan vi ju festa vidare där.

Puss & Kram!

//Evalena 🖤🏴‍☠️

© Evalena Styf, 2009

PSSST!
      1. Den här texten publicerades först i januari 2009 på gratisbloggen Argbiggan.
      2. Tack för titten och på åerseende! 😉

ÄR DET FÄRDIGLÄST? JAHA, VAD SKA VI HITTA PÅ DÅ DÅ?

Evalena Styf profilbild
EVALENA STYF
M/S Resilience

Efter 25 år som anonym amatörbloggare på olika plattformar startade Evalena Styf bloggen Hello, Kära Gamla Sverige. Här skriver hon framför allt om personlig och och yrkesmässig utveckling; om att våga satsa på sina drömmar; och om hur man tar sig vidare i livet när allt känns hopplöst.

Ambitionen är att bloggen ska vara en källa till inspiration, motivation, livslust och glädje. Genom att varva historier baserade på sitt yrkeskunnande och sin livserfarenhet närmar sig Evalena även svårare ämnen som funkisfenomen, utanförskap, samhällsnormer, psykisk & fysisk (o)hälsa, identitet, kreativitet, nördighet, livsglädje och dödslängtan.

VILL DU PRATA LITE?

I bloggen berättar jag en hel del om mig själv och mitt liv, men jag vill gärna lära känna dig. Berätta gärna vad du tycker om det jag skriver, samt vad du vill se eller höra mer om. 

Dagens fråga är kort och gott:

        1. Har du någon galen jobbhistoria att dela med dig av?

Hoppa in i kommentarsfältet här nedanför och berätta. Vill du inte att din kommentar ska synas, så inleder du meddelandet med att skriva ANONYM. Då vet jag att meddelandet är privat och det du skriver stannar mellan oss istället för att synas på bloggen.

VILL DU HJÄLPA TILL?

Jag har amatörbloggat i lite drygt 25 år och jag har lärt mig en himla massa genom åren. Till exempel att en av de vanligaste frågorna jag får från läsare är om de kan hjälpa till på något sätt.

Som blivande proffsbloggare tar jag mer än gärna emot all hjälp jag kan få, och det jag behöver mest av allt just nu är hjälp att utvidga min läsekrets. Jag vet att det kan vara svårt att få följare att följa med från gratisportalerna till en privat domän, men med din hjälp kanske vi kan locka hit tillräckligt många för att google och de andra sökmotorerna ska börja känna igen mig.

Om du läser, delar, gillar, kommenterar, följer och prenumererar blir jag galet glad och tacksam. Då jobbar jag bättre och det blir många fler blogginlägg skrivna. Bra va? =)

VILLDU DELA & GILLA?

Hur många som läser, delar, följer, gillar och kommenterar uppmärksammas av google och andra sökmotorer. Ju fler bloggen engagerar, desto högre upp i sökresultaten hamnar mina bloggar när folk letar efter något på internet. Och sånt är viktigt när man ska bli proffsbloggare.

Vill hjälpa mig att växa och nå ut till fler läsare kan du dela och gilla mina bloggar på pinterest, sociala medier och/eller i andra sammanhang. Tagga mig gärna när du gör det, så jag får möjlighet att tacka för hjälpen.

Kom ihåg att dela antingen med en länk tillbaka till min blogg (det finns knappar för det här nedanför). Använder du någon av mina texter i andra sammanhang lägger du till en källhänvisning som innehåller mitt namn, titel på blogginlägget samt var och när det publicerades.

Det kan till exempel se ut så här:

Styf, Evalena. 2020. Namn på blogginlägget. [Blogg] 1 januari. https://sv.evalenastyf.com/ÅÅÅÅ/MM/DD/namn-pa-inlagget/ (Hämtad YYYY-MM-DD).

VILL DU FÖLJA & PRENUMERERA?

Andra sätt du kan hjälpa mig att växa är att följa mig på facebook, instagram, pinterest och twitter och gilla-dela-kommentera när jag postar något nytt.

Jag har flera konton som du kan se i mitt länkträd, men när jag skriver på svenska är det Fröken Styf på facebook, Fröken Styf på instagram och Fröken Styf på twitter som gäller.

På pinterest har jag bara ett konto och där lägger jag upp en ny pin för varje nytt blogginlägg jag skriver. Men min pinterest har en hel massa spännande samlingar med allt från matlagning och hemmafixartips till resmål och språkråd. Här hittar du Evalena på pinterest.

Mitt månadsmail har inte kommit igång än, men du kan prenumerera redan nu om du vill vara säker på att inte missa något. Alla som prenumerar innan jag börjar kommer att få en liten present eller två efter att första månadsmailet skickats ut. Att börja prenumerera är enkelt – allt du behöver göra är att fylla i formen som finns här.